Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с пари от еврофондове

OFFNews 03 май 2019 в 15:50 3393 0

Петима души са задържани за 72 часа, а други двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове.

Това обяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. Привлечени като обвиняеми са осем лица, уточни той.

Вчера служители на Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС проведоха акции на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Проверяват се и служители на ДФ "Земеделие", участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата. Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от "Млад фермер", обясни Гешев, цитиран от Дарик. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е Държавен фонд "Земеделие".

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лева от ДФ "Земеделие", а по другата над 7 млн. лева. 

Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители, свързани с "бизнес империята Карнобат". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови