Прокуратурата разследва манипулирана ли е системата за случайно разпределение на делата

OFFNews 03 април 2020 в 15:55 15768 0

Софийската градска прокуратура разследва има ли злоупотреби и - евентуално - от кого са извършени при случайното разпределение на делата.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

СГП разследва манипулирана ли е централизираната система след получен сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет – петима от Съдийската и един от Прокурорската колегия. Те са изпратили на главния прокурор Иван Гешев одитен доклад от проверка, който установява множество слабости и възможности за цялостно манипулиране на системата.

В сигнала и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела.

Установено е още, че „потребител с права за един съд може да разпределя дела на друг съд“. 

Прегледът и анализът за наличие и управление на журнални записи е констатирал съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които са правени опити за компрометиране на системата, уточняват от прокуратурата. 

„Обобщеното заключение на експертите във връзка с проведения одит е, че ЦССРД е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости представляват сериозен риск за данните, които се обработват чрез системата“, посочват в сигнала си до главния прокурор членовете на ВСС. В него се твърди още, че одитиращата фирма не е получила пълен достъп до сървъра на системата, в това число и пълен достъп до защитната стена, което е необходимо, за да се установи кой и кога е имал нерегламентиран достъп до системата. В тази връзка на 03.04.2020 г. прокурор при СГП и експерт са посетили ВСС, където се намира сървърът на ЦССРД, за да бъде осигурен достъп до защитната стена. 

Милева съобщи, че досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Прокурор Милева посочи още, че за хода на досъдебното производство ще бъде информирана и Европейската комисия. 

„Фактите изложени в сигнала от членовете на ВСС до главния прокурор са изключително смущаващи и притеснителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в установяването на всички обстоятелства по случая, без значение на опитите за натиск, които ще последват след предприетите вече действия по разследване. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско обществото в една от трите власти у нас, а именно съдебната“, посочи още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови