Прокуратурата разследва отравянето на Гебрев като опит за убийство

OFFNews 13 февруари 2019 в 18:25 2776 0

Снимка БГНЕС

С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев представлява или е близо до отровата "Новичок".

Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров, след като представи данните по разследването за Гебрев на депутатите от Комисията за контрол на службите, на която присъстваха и ръководителите на службите за сигурност, цитиран от БТА.

Той подчерта, че прокуратурата разследва отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев като опит за убийство. 

Цацаров допълни, че в комисията е представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая "Скрипал", връзката му с Емилиян Гебрев и посещенията му 2015 г. в България - маршрут, места за настаняване и други руски граждани.

По думите му към момента не е открита друга връзка между Федотов и Гебрев освен съвпадение във времевия период. 

Мотивите за този опит за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването му или малко преди него, каза Цацаров. Гебрев бил посочил, че според него нямало такива причини към онзи момент. Ще бъдат обаче изискани данни за оръжейните сделки към онзи момент.

По отношение на изнесените днес данни за прехвърлени милиони евро по българска сметка от Венецуела главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че повече информация не може да бъде изнесена заради споразумение с американските партньори.

Той не потвърди нито отрече изнесени в медийното пространство имена на човека, на когото е била сметката и банката, в която се намира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови