Прокуратурата разследва строежа на оградата на границата

OFFNews 21 февруари 2018 в 18:10 8979 1

Прокуратурата отказа да предостави поискания от БСП доклад на ДАНС за строежа на оградата на границата, като обяви, че той е част от доказателствения материал по течащото разследване. 

Досъдебно производство за престъпление от общ характер във връзка с оградата е образувано на 19 декември миналата година. 

Разследването е започнало по сигнали на бившия депутат Велизар Енчев.

Сигналът на Енчев е от 10 март миналата година. В сигнала Енчев обяснява, че има нарушения при строежа на оградата и че изграждането й неправомерно се осъществява от фирми на "Патриотичния фронт" при наличие на данни за "свързани лица". Според Енчев цените по договорите са многократно завишени.

След сигнала е изискана документация от областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, обясняват от прокуратурата.

Възложена е и проверка на възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница.

Проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и функционирането на съоръжението е възложена и на ДАНС.

По делото е назначена инженерно–техническа експертиза, чието заключение се очаква.

На 9 февруари 2018 г. до главния прокурор е постъпило искане от депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.

Искането е изпратено на компетентната прокуратура – Специализираната прокуратура. На 21 февруари 2018 г. наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен.

Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови