Прокуратурата се задейства срещу министър Банов

Президентът се нареди в редицата на атакуващи прокуратурата, началото на която постави Иван Костов - заяви Иван Гешев

OFFNews 10 юли 2020 в 08:28 7158 9

Снимка Прокуратура на Република България, архив

Прокуратурата ще проверява министърът на културата Боил Банов.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова тв преди минути.

На въпрос за очаквани протести и днес той отговори, че очаквал да се съберат симпатизанти на ГЕРБ, поради започваща проверка срещу министър Банов заради разрешение за издигането на "небостъргач" на 50 метра от паметник на културата. 

Гешев заяви, че няма да подава оставка, защото нямало причина да го прави. Вършел си работата. "За какво да подавам оставка? За това, че си върша работата? За това, че десетки недосегаеми олигарси са в ареста или се срият в други страни? За това, че телефонните измами почти спряха?” - попита главният прокурор.

Според него президентът Румен Радев "се е объркал" с изявлението си сред протестиращите вчера. "Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката", допълни Гешев.

След безпрецедентната акция на прокуратурата в българската президентска институция вчера през деня вечерта пред сградата на "Дондуков" се събраха стотици протестиращи. Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова слязоха при протестиращите, Радев помоли полицията да се отдръпне, а да не ги пази, навлезе сред множеството, където се обърна към хората с думите:

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.

Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. „Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!".

Според Гешев действията на президента са "тъжни". "Определям тези действия на президента като тъжни. Той се нареди в редицата, началото на която постави Иван Костов, от хора, които атакуват прокуратурата и той се обедини с техните наследници и върви по техния път. Пътят на тези, които приватизираха, нарязаха заводите, откраднаха създаденото през годините от българския народ и благодарение на което ние живеем по начина, по който живеем – най-бедната страна в Европейския съюз. Ако смята, че като президент това е негово задължение и е нещо правилно, аз не мога да се намеся в неговата преценка. Да прави каквото прецени”, каза още главният прокурор.

На въпрос към него какво още да очакваме от прокуратурата отговори: "Очаквайте всичко. Очаквайте всичко, което е в рамките на закона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

10.07 2020 в 11:04

Каскет, сър!

3232

5

tarabata

10.07 2020 в 10:56

Мисля, че всички знаят какво е-чисто и просто. Та, ти, като знаеш, че драгалевския... е поставил началото на атаките срещу държавното обвинение, защо още не си му потърсил отговорност за разграбването на България???

17439

3

мнение от IP

10.07 2020 в 09:43

"Най-голямата мафия във всички държави е в политиката" , тоя чува ли се какво говори или няма връзка с главния мозък.