Прокуратурата влезе в КЕВР, разследват цената на газа

OFFNews 24 април 2017 в 14:59 5044 7

Снимка БГНЕС

Прокурори и ДАНС, водени от зам. главния прокурор Борислав Сарафов (дясно), влязоха в КЕВР.

Няколко дни след скандала за срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров от прокуратурата съобщиха, че е започнало разследване на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради продажната цена на газа. Разследването е започнало след сигнал на „Овергаз Инк“ АД, чийто собственик е Дончев. Бизнесменът оповести, че главният прокурор Сотир Цацаров се интересувал дали подкрепя партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, а на свой ред обвинител номер 1 обвини Дончев, че е искал от него да окаже натиск върху въпросното разследване в КЕВР.

От прокуратурата оповестиха, че звеното "Антикорупция" е образувала досъдебно производство срещу членове на Комисията за извършени престъпления по служба.

Досъдебното производство е образувано по повод постъпил на 16 януари 2017 г. сигнал до главния прокурор. Цацаров е изпратил сигнала на Софийска градска прокуратура, а от там и до председателя на Народното събрание, до министър – председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС. До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия.

След постъпването на сигнала в СГП е извършена проверка на твърденията в него от екип прокурори. Разследването трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР. Изпълнението на тези задължения - контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове, има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител. Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в „Софиягаз” /впоследствие „Овергаз мрежи” АД/ и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20.01.2011 г. от „Овергаз Инк“ АД до ДКЕВР жалба срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”. В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което към момента не е приключило. От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата /за гр. София/, довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

Разследването е възложено на екип от следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Със съдействието на ДАНС в КЕВР се извършва обиск и се изземват документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

7

piton

25.04 2017 в 00:51

Професоре, по-скоро ЧЕЗ ще продадат и тогава няма да имат лиценз, щото няма да имат бизнес в България. А прокурорските неволи безславно, тихо и кротко ще приключат. Както винаги.

А за водата (Софийска и друга) не се тревожи, няма да падне цената, но ще я направят по-добра. Добавят и разни неща и воала - получаваш Уранжада. Вече ги правят тези екстри в Хасковска и Велинградска вода.

За въздуха никой не таксува, но и там се работи за промяната му!

11058

4

piton

24.04 2017 в 21:06

До Професор Балкански: Професоре, разследването срещу ЧЕЗ за отнемането на лиценза, започна преди 2-3 години от прокуратурата и ДАНС. Учудвам се, че не знаеш. Предполагам, че съвсем скоро разследването ще завърши и прокуратурата ще им отнеме лиценза. Само трябва ЧЕЗ да си продадат целия бизнес в България и ще им вземат лиценза. Имай още малко търпение, хората са сериозни.

8962

3

BREGNEV

24.04 2017 в 19:16

Сашо Дончев президент, президент.

12212

2

terorero

24.04 2017 в 17:43

Цацата димките ги вади или като има избори или като някой от хотел Берлин му даде команда. И сега така, ако Дончев не се беше осмелил да говори всичко щеше да мине и замине. Ама сега с тая акция Цацаров е Робин Худ и ще помага на бедните да не им е скъп газа. Хахахахахаха. Някой, освен четящите ПИК, Блиц, Канал 3 консуматорите, вярва ли го?!
И газа ще остане скъп и бедните ще платят с данъците си прокурорските своеволия в европейски съд, когато осъдят България за n-ти път. Това е положението. Бойко ни го избра. А Бойко ние си го избрахме пак съвсем наскоро. Това е положението.