Прокуратурата внесе искане за прекратяване на първата партия на Марешки

OFFNews 06 април 2017 в 15:43 3554 3

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“) представлявана от Веселин Марешки, съобщиха от прокуратурата.

Магистратите са установили три основания за разпускане на политическата партия.

Първо, ПП „НДСД“ не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г. Второ, партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. Третото основание е, че НДСД не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Дни преди парламентарните избори на 26 март Софийска градска прокуратура (СГП) бе сезирана от ЦИК за извършване на проверка за това дали апекарско-бензиновия бизнесмен е спазил Закона за политическите партии. Оказа се, че Марешки освен в новата си формация ВОЛЯ се води лидер и на „Национално движение свобода и демокрация“. Според закона гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. 

От партия ВОЛЯ не се ангажираха с коментар по повод исковата молба за прекратяване на първата партия на Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

06.04 2017 в 17:43

През @уя ми е за неговите партийки. Те не са в основата на казуса. Тук става въпрос за БЪЛГАРСКИЯТ ЗАКОН! За неговото стриктно прилагане. Това ми е болката. Щот този е нарушител. Ок. Ами онзи/онези които са му регистрирали втората партия? Тях какво ги правим?

10571

2

Hissarion

06.04 2017 в 16:09

Дреме му на Марешко за някакви фиктивни партийки. С новата нали захлеби. Другата кучета я яли - ако искат да я закриват, ако искат да я откриват.

42249

1

Denis Rizanov

06.04 2017 в 15:58

Добре де, а няма ли да има наказание?!
Не само на весо нафтата а и на този, който му е регистрирал втора партия, при условия, че това е недопустимо по закон?!
Какво значи "прекратяване"?!