Прокуратурата забрани или разреши на лидера на БОЕЦ да стане донор на съпругата си

Вилдан Байрямова 05 ноември 2019 в 16:32 8346 3

Снимка личен архив

Пълна мистерия върви във Видин по 3-годишен сценарий, в който главни действащи герои са Окръжната прокуратура и лидерът на сдружението БОЕЦ Георги Георгиев.

Днес гражданският активист, който води протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, обяви на профила си във фейсбук, че е получил прокурорска забрана да напуска страната, а само след 6 дни трябва да бъде донор за бъбречна трансплантация на съпругата си в Гренобъл, Франция.

Около 15 ч. днес говорителят на Видинската Окръжна прокуратура Владислав Влашев заяви пред OFFNews, че на 31 октомври т.г. е постъпил сигнал от местната полиция за това, че лицето Георги Георгиев възнамерява да напусне страната и да се укрие.

На това основание на 1 ноември прокуратурата издава забрана той да излиза извън границите на България.

„Все пак не сме мракобесници, разбрахме за какво става въпрос и отменихме забраната. Преди това не му е била налагана подобна мярка“, обясни Влашев.

В 15,15 ч. обаче Георгиев, който виси пред кабинета на окръжната прокурорка Ваня Ненкова с настояването за лична среща с нея, получава поредната си призовка, придружена с постановление, в което е подчертана изричната забрана да напуска пределите на България. Втора забрана в рамките на два дни, подчерта той.

Кое е вярно? Че лидерът на сдружението БОЕЦ /България Обединена с Една Цел/ Георги Георгиев, известен с непримиримите си протести срещу системата, ще може да напусне страната, за да стане донор на съпругата си при операция в Гренобъл, Франция? Поне така казва говорителят на Окръжната прокуратура Влашев.

Или онова, което Георгиев каза в поредния ни разговор?

Все пак след уверенията на Влашев блесна някаква надежда, че забраната отпада именно днес. 

„Днес получих призовка №60 от началото на годината. Живея между болестта на съпругата ми и постоянните разпити, запори на сметките ми, съдебни дела и всевъзможни репресии, които нямат абсолютно никакво законово основание. В НАП ми казваха „знаеш откъде идва този запор“. Полицай изведе детето ми от час, за да го разпитва с кого се срещам, какво говоря. Посегнаха на децата ми, на живота на жена ми, битката е от 3 години, но не се предаваме“, разказа пред OFFNews Георгиев.

Той подчерта, че разчита единствено на отзвука и реакцията на хората, защото „никой тук не е застрахован, утре всеки може да бъде следващият под ударите на мафията“.

Междувременно адвокатът му Николай Хаджигенов е бил заличен като защитник на Георгиев и му е предоставен служебен – какъвто той не е искал, а и никой не е наясно с какви мотиви столичният юрист е отстранен.

Преди анонса на Владислав Влашев, че прокуратурата сваля забраната, той подчерта, че ще отпътува за Франция с цената на всичко. „Ако трябва, с протести на летището ще ни изпратят до самолета. Ще заминем, защото Мариела има право на живот, операцията е животоспасяваща“, каза Георгиев.

Лидерът на БОЕЦ е категоричен, че репресиите срещу него целят не само той да бъде смачкан, да се сниши и да загърби гражданската си активност.

„Два пъти управляващата ни мафия се опита да убие Мариелка, лишавайки я от лечение. Тя е болна от ХБН в терминален стадий и от три години се борим с болестта, като не сме спирали нито за миг и другата битка, срещу мафията и злото, което ни убива. Повече от една година се борим за трансплантация в чужбина, аз съм донорът и накрая успяхме“, написа той във Фейсбук.

Семейството успяло да намери клиника в Гренобъл, Франция, която се решила да извърши изследванията и операцията.

„В момента, в който клиниката даде своето съгласие, знаех, че мафията ще направи всичко възможно да осуети нашето пътуване и за пореден път да се опитат да убият съпругата ми, защото не ни остава много. И го казах публично в ефира на Люба Кулезич. Знам как действа мафията, знам, че са способни и на убийства, за да ни унищожат, за да ни смачкат“, посочва Георгиев.

Според него ударите са заради дейността на сдружението БОЕЦ, „което се превърна в символ на съпротивата срещу мафията“. Членовете му внесоха десетки сигнали за корупция и организираха също десетки протестни акции не само срещу избора и назначението на Иван Гешев за главен прокурор.

Преследванията и ударите са започнали и са ежедневие още след сигнала на БОЕЦ срещу Цветанов за Апартаментгейт и делата срещу участието на Пеевски в евроизборите. „През юни ни изпратиха банда мутри, които в продължение на три дни издевателстваха и тормозиха мен и жена ми, а полицията стоеше и гледаше безучастно, въпреки подадените от нас сигнали. Защитих съпругата и себе си от мутрите. И вместо на мутрите, на мен ми бяха повдигнати обвинения и образувани две дела“, пише още Георгиев.

Наложили му мярка за неотклонение – забрана за напускане на страната и местоживеене, за да не могат да заминат в чужбина за трансплантацията. Издадено е било и полицейско разпореждане за принудителна криминалистична регистрация, но той е отказал и не се явил. „Не съм криминал, не е честно и не им позволих. Адвокат Николай Хаджигенов пое защитата ми и поиска отмяна на мярката, за да можем да заминем“, посочва той.

Но днес научава, че прокуратурата е заличила адвоката му делото и е назначила служебен адвокат, „който те са си избрали, без да бъда уведомен и без моето съгласие, така действа мафията“. Адвокат Камен Добрев от БОЕЦ е поел защитата му по другото дело.

„Всеки ден призовки, разпити, запори, ревизии, удари, заплахи. Дори по 4 призовки на ден. Всеки ден. Това е кочината, в която превърнаха държавата ни. Посегнаха и на децата ни. Патрулките са пред дома ми, униформените пред вратата ни. Всеки ден чакаш да те приберат. При всяко заминаване се сбогуваш, като за последно. Оставяш всички документи, взимаш само личната карта и тръгваш. Сбогуваш се без думи, всичко е изречено десетки пъти“, пише Георгиев.

След 6 дни той и съпругата му трябва да излетят за Гренобъл. Не е ясно дали бариерата пред животоспасяващата операция е вдигната – в прокуратурата не били „мракобесници“, както уточни прокурор Влашев.

Въпреки всевъзможните пречки, лидерът на БОЕЦ не се отказва от намеренията си да протестира срещу репресивната държава. Още на 2 ноември той съобщи, че сдружението е запазило всички дати за протестни прояви до края на годината пред ВСС. Уведомлението за тях е било внесено в Столичната община и СДВР веднага след избора на Иван Гешев за главен прокурор и поредицата демонстрации, в това число блокадата на Орлов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

05.11 2019 в 17:11

[email protected] ; [email protected]
02/986 7671 ; 094/601 058

Вече им казах какво мисля за тях - по повод забраната и по принцип. Нека всеки го направи и да си знаят, че няма да позволим прокурорски произвол в угода на мафията.