Прокуратури от цялата страна пишат декларации за независимостта на съдебната система

OFFNews 13 юли 2020 в 17:06 3279 4

Декларации в защитита на прокуратурата и независимостта на съдебната власт разпратиха редица прокуратури в страната. Това става дни след като президентът Румен Радев поиска оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, а площадите в столицата са залети от протестиращи граждани.

В декларацията на Пещера, адресирана до ВСС, Европейската прокуратура, ЕК, президента, председателя на Народното събрание и шефовете на ПГ, премиера и посолствата у нас, се казва, че "прокурорите и съдебните служители от Районната прокуратура в Пещера изказват своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения. Възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния. 

Прокуратурата на Р България винаги честно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови задължения и никога няма да бъде поставяна на колене пред политически, икономически и криминални кръгове, се казва в декларацията." 

С подобна декларация излизат и от Районната прокуратура в Панагюрище. "Прокурорите и съдебните служители от Районна прокуратура-Панагюрище изразяваме безпокойството си от безпрецедентната намеса и изявления на представители на изпълнителната власт през последните дни, в които открито е нападната Прокуратурата на Република България поради действията си, насочени към спазването на върховенството на закона.
Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за отстояване на принципа за разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти", се казва в документа.

От Окръжната прокуратура в Пазарджик са написали, че "съгласно българското законодателство и Конституцията на Република България прокуратурата е неделима част от съдебната власт. Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции прокурорите се подчиняват само на закона. Това гарантира тяхната функционална независимост като магистрати. Изключва се всякаква подчиненост на лица и институции. 

Прокурорите изпълняват съвестно и всеотдайно своите професионални задължения. Полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. От тяхната компетентност е повдигането на обвинения на лицата, извършили престъпления, като това им действие се основава на събрани доказателства и позовавайки се на закона. Никой друг, било то институция, политически субект или лице няма право да се намесва в тази им дейност и да оказва натиск върху действията им.

Прокурорите и съдебните служители от Окръжна прокуратура Пазарджик изказваме своята подкрепа към всички работещи в Прокуратурата на Република България, които съвестно изпълняват своите задължения. Не одобряваме опитите да се очерни и омаловажи техния труд. Възразяваме срещу всички опити Прокуратурата да бъде намесена в политически скандали и манипулации". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

4

Пенчо бре

14.07 2020 в 11:02

"...прокурорите и съдебните служители от Районната прокуратура в Пещера изказват своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата"

В моята декларация за независимост, аз изказвам подкрепа на всички работещи системи в България! Не са много, така че няма да изхабя голяма подкрепа. А тази на Прокуратурата, уви, не е между тях.

11300

3

yoghurt

13.07 2020 в 18:59

Тия, като партийците от последните дни, пратени да спасяват вождовете си...

2800

2

zpe

13.07 2020 в 17:24

"В нито една от декларациите не се споменава името на главния прокурор Иван Гешев..."

Що!? Да не би да е политическа личност случайно!?



"...изказват своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата ... които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения."

ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ СЪМ АЗ БЕ!? АЗ СЪМ ПРОКУРОР!!!!!

И не! Не говоря за отразения от OFFNews случай преди седмица! Говоря за ДЕСЕТКИТЕ ТАКИВА СЛУЧАИ, защото това ми се е случвало и на мен, когато съм бил на работа и ми е дошъл такъв ТУЛУП ОТ ПРОКУРАТУРАТА!!

Я напишете една декларация, в която да се преброите кои съвестно и всеотдайно си изпълняват задълженията и кои безсъвестно и всеотдайно по цял ден рекетират бизнесите!!!