Прокурор Иван Гешев: Не е вярно, че са отпаднали доказателства по делото 'Иванчева'

OFFNews 17 април 2019 в 09:26 5290 2

Иван Гешев

Манипулация е твърдението, че част от доказателствата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са отпаднали, заяви заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за сутрешния блок на БНТ.

„Единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според българското законодателство и Конституцията“, каза Гешев.

Той коментира и тежестта на наказанието на първата съдебна инстанция. Това, че законодателят е предвидил еднакво наказание за убийство и подкуп – от 10 до 20 години затвор, значи, че той отчита обществената опасност и счита, че особено тежкият случай на подкуп в особено големи размери е сравним на едно убийство, поясни Гешев. Според него съдът просто е приложил закона, а присъдата изглежда шокираща, защото "досега законът не се прилагаше".

"Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество – и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Това е една дребна битка в тази война. И когато започна, някои хора се уплашиха, че и с тях ще се случи същото. И се опитват да настроят обществото, че зад тези присъди седи нещо друго, а не справедливост“, каза още заместник главният прокурор.

Той обясни, че след като излязат мотивите по делото, ще стане ясно дали съдът е оправдал Иванчева и Петрова за получаване на подкуп и дали ги е осъдил само за искане на рушвет.

Според Гешев е манипулация да се твърди, че ключови доказателства по процеса са отпаднали: "Зад това седят определени политически сили, определени олигархични интереси – от рода на това, че експертизата е доказала, че не е писала тя в бележника и един куп други неща“, каза той. По думите му не е изненада, че основният свидетел Петко Дюлгеров не е дал обяснения в съда, а че се е отказал от показанията си По думите му не е изненада, че основният свидетел Петко Дюлгеров не е дал обяснения в съда, а че се е отказал от показанията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

17.04 2019 в 13:41

Значи, за подкуп Хинов дава 20г. Ама, от мотивите ще се разбере дали пък не са оправдани за подкуп. Значи отпаднаха нези 20г. Нооо, можело да е за искане на рушвет. Тъй като господинът не казва колко се дава в такъв случай, предполагаемо е пак 20г., защото това е крайния резултат. Ужас! Тия хора за малоумни ли ни имат (явно е така, де). И не, не съм от определени подплашили се от борбата с корупцията кръгове, но съм безкрайно уплашена на къде отива държавата с такова "правосъдие". Такива, като този, ни обясняваха, че и прангите и белезниците били задължителни. И се оправдават винаги с клишето, че "зад това седят определени политически сили, определени олигархични интереси". Айде, стига толкова. Ми, кажете ги тези кръгове и интереси, нали с тях се борите!!!