Прокурор бе отстранен от съдебната система, псувал шефа на ВКС Лозан Панов

OFFNews 17 юли 2020 в 11:27 3753 0

Обвинителят от Софийската районна прокуратура Петър Смолички, който напсува в съдебната зала председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, е уволнен. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно e потвърдил решението на Прокурорската колегия за освобождаването на Смолички от съдебната система, съобщи Лекс

Става дума за случай отпреди 2 г. На 22 януари 2018 г. Софийският районен съд (СРС) e трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ за настаняване на гражданин за задължително лечение по реда на Закона за здравето. Прокурорът не се явил в 13 ч., за когато било насрочено заседанието.

Дошъл половин час по-късно Петър Смолички влетял в съдебната зала. Съдия-докладчикът го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието. "Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От луната идвам. Ще идвам, откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!", отсякъл прокурорът.

Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлява опасност за себе си и за околните.

Смолички обаче не бил съгласен. "Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?", реагирал той.

Съдът все пак приел експертизата, което предизвикало негодуванието на Смолички: "Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата".

Неприемливото поведение на прокурора принудило съдийката да прекъсне заседанието за няколко минути. Когато го възобновила, съдия Ангелова констатирала, че "явилият се представител на СРП не е в състояние адекватно да участва в разглеждането на настоящото дело" и го отстранила с определение.

Преди да напусне залата прокурор Петър Смолички се обърнал към съдийката с думите: "Аз ще Ви освободя Вас от служба. Ще се обадя на п*******чето Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*** съм го в г*** и него".

Разглеждането на делото в СРС продължило с участието на друг прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови