Прокурорът от ВКП, задържан за хулиганство, е пуснат на свобода

OFFNews 08 юли 2020 в 09:57 1838 0

Софийският градски съд (СГС) отказа да наложи постоянен арест на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов и разпореди той да бъде освободен, съобщи lex.bg.

Асенов е обвинен в хулиганство и унищожаване на чужда собственост, след като в събота се държал арогантно в болница в Плевен. Прокурорът ударил по лицето със служебната си карта охранител в лечебното заведение и счупил телефона на друг. 

Част от мотивите на съда са, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление и се прилага двоен стандарт. 

Съдия Емил Дечев смята, че се събират доказателства само в подкрепа на обвинението, като се позова на материалите по делото, от които ставало ясно, че защитата на два пъти е поискала да бъдат разпитани и други свидетели, а не само охранителите, но това не е сторено.

Според съда събраните доказателства не доказват авторството на деянието.

При разпита на двамата охранители те дали противоречиви показания - удареният не казал дали е имало удар, а колегата му заявил, че така му се видяло. 

За счупения телефон единият твърди, че бил "тотално счупен", а другият охранител казва, че въпреки че бил развален, колегата му опитал отново да снима с него. 

Разпитана е и балдъзата на прокурор Асенов - Албена Ангелова. По думите й охранителят на болницата спрял нея и Асенов на входа, защото може да се влезе само с един придружител. Тогава обвиненият отишъл до колата си, за да вземе служебната си карта, върнал се, показал я и заявил, че влиза на негова отговорност. Когато се качили на етажа на очното отделение, чули висок глас. Оказало се, че идват четирима охранители, като единият се обърнал към тях с думите: „Това ли са наглите тарикати“. Те започнали да бутат прокурора и семейството му. Обвинителят отново показал картата си, но един от охраната му казал, че ще я вземе.. Ситуацията ескалирала, а гард извадил телефон и започнал да снима, стана ясно от думите на Албена Ангелова. Тя била бутана, удряна, съборена на земята. Сестра ѝ се скрила в стаята с болния си баща, а прокурорът също пострадал. Албена Ангелова заяви, че не е видяла Асенов да дърпа телефон от ръката на охраната и да го чупи. Видяла друго – как един от пазачите си слага капака на телефона и чула как казва, че нищо му няма, само е одраскан, твърди Ангелова.

Тя си извадила медицинско за нараняванията. Георги Асенов, който също имал медицинско, отказал да подаде жалба, защото искал да се погрижи за близките си. 

Според наблюдаващия прокурор Иван Кадев Асенов трябва да бъде задържан за постоянно заради опасност да извърши друго престъпление. Кадев допълва, че хулиганството е извършено с изключителна дързост. Той каза още, че прокурорът от ВКП е опитал да въздейства върху други свидетели чрез реплики, които били приети за заплашителни.

Кадев заяви, че колегата му от ВКП и друг път се е държал агресивно. Той цитира докладни от полицаи, част от които от деня на инцидента, в които се описва такова поведение.

Адвокатите на Георги Асенов обаче поискаха съдът да не му налага постоянен арест.

"Четирима души с вид на мутри от 90-те години, които визуално и ръстово очевидно са всявали страх и клиентът ни се е позовал на служебното си положение, за да ги спре. Не само Асенов, а всеки би го направил – друг прокурор или полицай", каза защитата на Асенов. 

По думите на адвоката му доказателствата са нагласени, защото ако охранителите разкажат точно какво се е случило, ще трябва да уличат себе си в престъпление.

Самият обвинен прокурор заяви, че му е трудно да е на мястото на обвиняемия, което било "абсолютно незаслужено". Той поясни, че действително е звънял на колегите си в Плевен, но за да им каже, че е бит.

"Съжалявам, че попаднах в такава ситуация, в която всеки би реагирал. Оставам с впечатлението, че случаят се използва по нелеп начин, за да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, за които съм се борил 28 години. Вече разчитам само на съда, защото за мен, колкото и трудно да ми е, доверието в институцията, в която работя толкова години, е силно разколебано", заключи Асенов.

"Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор", написа обвинител номер 1 в личния си Туитър профил. "Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!", завършва поста си Иван Гешев ден след случката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови