Прокурорите във ВСС с декларация до Брюксел срещу действията на Христо Иванов

OFFNews 11 август 2020 в 13:33 5013 6

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обвини съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и българската служба на Радио Свободна Европа в „злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“.

Декларацията ще бъде изпратена до Европейската комисия, Европейския парламент, посолствата на всички държави членки на ЕС в 
България и на САЩ и Обединеното кралство.

Поводът за недоволството на прокурорите е публикация в Свободна Европа „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“. В нея бяха представени случаи, по които е работила прокурор Боряна Бецова. Тя е част от екипа, разследващ кой е правил тайните записи и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. ВСС твърдо застава зад Бецова.

"Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов - председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори. Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от
прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт", се казва в документа.

Според прокурорите тези твърдения са в пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава, които политическото движение, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че убедено защитава.

Отправя се и призив към българските политици да не превръщат прокуратурата в залог на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.

"Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата", е записано още в декларацията.

Прокурорската колегия ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство
срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати.

Прокурорите настояват и за национално съвещание с участие на административните ръководители, прокурорите и следователите по темата „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския за съюз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

6

stanimir_13

11.08 2020 в 19:07

Прокурорското тайно общество, с тайни правила, с тайни заповеди, с тайни...тайни...тайни се напънало и измислило този пасквил. Няма мисъл, няма идея, няма истина, няма...няма.
Кога ще им стане ясно, че общество и управление са различни неща. Да работиш в името на обществото е различно от да слугуваш на управлението. И още:Закона е един за всички. Както разследват крадеца на дребно, така, че и по-усърдно трябва да разследват корумпираните във властта. Когато започнат да работят за българското общество, ще им вярвам, ще им се радвам и аплодирам. А дотогава: ОСТАВКА

3021

5

Котарак

11.08 2020 в 17:34

Чета и ми се реве. Баси майката! Дотам ли я докарахме тази държава? ВЪН МУТРИТЕ ОТ ВЛАСТТА!!!

8740

4

Косьо Генчев

11.08 2020 в 15:06

Адвокати с призив: ВСС да освободи Гешев, след което да се разпусне.....

Даааа . . . войната е обявена институционално!
Аз заставам на страната на добрите - срещу каскетурата в прокуратурата!

706

3

order

11.08 2020 в 14:29

Адвокати с призив: ВСС да освободи Гешев, след което да се разпусне.....
https://mobile.frognews.bg/article/201327/

8740

2

Косьо Генчев

11.08 2020 в 14:27

И да допълня предвид следното ви твърдение, Прокурорска колегийо:
- „злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“. -
Първо - това са най-добронамерени атаки, целящи както повишаване на образованието ви, което е на притеснително ниско ниво, така и необходимостта да разберете за какво служите вие на една нормална държава.
Второ - вие нито сте независими, каквито трябва да бъдете, нито имате добро име в българското общество.
Така, че всичко това, от което се оплаквате, може само да повиши доверието във вас. От вас си зависи!

8740

1

Косьо Генчев

11.08 2020 в 14:19

Бе тия от "прокурорската колегия" всички от Магнаурската ли са?
Какво означава думичката "неправомерно", драги милиционери? Вие и майчин език ли не знаете като хората? Още малко и ще кажете, че искането на оставката на Каскета е и деяние подсъдно! Вие сериозно ли сте паднали толкова ниско . . . за да не кажа низко!
Всеки гражданин може да иска която и да било оставка на когото и да било в държавата и, отбележете си, това е съвсем правомерно, защото няма как да е неправомерно! Правото е списано в членове, алинеи и параграфи и никъде не е упоменато, че искане на оставка противоречи на правото. НИКЪДЕ! Начукайте си го в главите, защото на прости хора знаете вече какво им се набива!