Прокурорска проверка срещу кмета на Дупница заради сметището под магистрала Струма

OFFNews 16 юли 2020 в 10:14 3814 0

Снимка Община Дупница

Инж. Методи Чимев

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура за нерегламентираното струпване на отпадъци под моста на магистрала "Струма" в Дупница, съобщи държавното обвинение. Според нея има данни за престъпление по служба или друго престъпление. Проверява се кметът инж. Методи Чимев (ГЕРБ).

След първите проверки нарушенията са били преустановени - пишат ВАП и допълват: образувано е досъдебно производство, наложени са административни наказания и са предприети са принудителни административни мерки.

Постъпили обаче оше материали и те наложили нова проверка. Тя показала, че нелегламентираното изхвърляне на боклуци до магистралата продължава и затова прокуратурата попитала Агенция "Пътна инфраструктура" какво прави, за да го спре. От АПИ пратили на ВАП доклад, в който посочили, че около моста още има неразчистен боклук, за което е отговорно дружество “Феникс-Дупница" ООД. То било наказано административно.

Екоминистерството пратило писмо до кмета на Дупница за почистването на терена, който също отговорил, че отговорно за разчистването е дружеството, а неговото задължение е единствено да даде достъп до имота, което и направил на 22 май.

Прокуратурата възразява, че според Закона за управление на отпадъците кметът или оправомощен от него контролира дейностите по: образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци; депониране на производствени и опасни отпадъци на общински и/или регионални депа.

"Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило съответен период от време при натрупване на отпадъците - твърди държавното обвинение -Обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews