Прокурорската колегия номинира Иван Гешев за поста на Цацаров

OFFNews 22 юли 2019 в 13:58 4220 4

Прокурорската колегия на ВСС издигна зам.-главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров на днешния пленум на Висшия съдебен съвет днес. 

Гешев е номиниран единодушно от целия състав на колегията - от всички 11 членове. Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена и от обвинител № 1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Гешев е заместник на главния прокурор от юли 2018 г., като отговаря за Върховната касационна прокуратура.

Той е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. 

Окончателният списък с номинациите ще стане ясен на 29 юли, а наследникът на Сотир Цацаров ще бъде избран в края на октомври. За целта един от кандидатите трябва да получи поне 17 гласа от общо 25-те членове на ВСС. 

В началото на април Гешев заяви, че е 99,9% сигурен, че няма да се кандидатира за главен прокурор.

Иван Гешев е роден през 1970 г., завършил е право в Академията на МВР. Работил е като полицай и помощник-следовател до 1996 г., след което става следовател към Столичната следствена служба. От 2006 г. се прехвърля в Софийската районна прокуратура, после е прокурор при СГП. През юли 2016 г. е избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Сред по-известните дела под негово наблюдение е мегаделото срещу Цветан Василев за фалита на Корпоративна търговска банка. В последната година името му нашумя около разследването на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, както и с акциите срещу бизнесмените Ветко Арабаджиев, Николай Банев, Миню Стайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

22.07 2019 в 15:44

Този не знам дали е некадърен, но всички знаят, че работи за олигарсите. С него цацаратурата продължава, а на корупцията ще се пречи, само ако става дума за някой дето не е от нашите.

14469

3

случайно прочетох

22.07 2019 в 14:47

Този не е ли доказано некадърен?