Прокурорската колегия реагира срещу критиките на Радев и Борисов

OFFNews 08 юли 2020 в 20:19 2104 0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви, че няма да допусне Прокуратурата на Република България да бъде въвлечена в институционални скандали и сблъсъци между представители на държавната власт.

Реакцията е след критиките на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от миналата седмица по повод разследването за търговия с влияние и изнесените от прокуратурата разговори на бизнесмена Пламен Бобоков.

В приетата единодушно Декларация по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България, за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси, се казва следното:

"Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.

Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от
него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон", се казва в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови