Промените в НК: Затворът незаобиколим при убийство на пътя от дрогиран шофьор

ГЕРБ внесе измененията, поискани от премиера. Над 6000 са осъдените дрогирани шофьори за 3 г. у нас, става ясно от мотивите им

Александра Маркарян 25 април 2020 в 17:37 15528 0

Затворът при убийство на пътя от употребил наркотици шофьор да не може да бъде избегнат. Това предвижда законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен вчера от ГЕРБ в деловодството на Народното събрание.

"Към момента наказанието за лице, което е причинило телесна повреда или смърт след употреба на наркотични вещества е от 3 до 15 г. От практиката стигнахме до извода, че минималната присъда често се заменя с пробация, което не води до желания ефект. Предложението за повишаването на минимума на наказанието е на пет години и когато съдът реши да се възползва от замяна, тази замяна да се свежда до три години, тоест да остане задължителната ефективна присъда", пишат вносителите Красимир Ципов, Десислава Атанасова и председателя на правната комисия Анна Александрова.

Искането за по-тежки наказания за убийство на пътя след употреба на алкохол и/или наркотици дойде от премиера Борисов след катастрофата, отнела живота на журналиста Милен Цветков на 19 април. Той бе пометен от автомобил, управляван от дрогиран младеж.

Промените

Измененията предвиждат когато шофьор е причинил смърт по непредпазливост, наказанието да е не затвор от 2 до 6 г. и в особено тежки случаи - от 3 до 10 г., а от 3 до 8 г. затвор и при особено тежки случаи - от 4 до 12 г.

Увеличава се наказанието, ако: деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотици или техни аналози и от това е настъпила телесна повреда или смърт на повече от един човек; извършителя е избягал; шофирал е, без да е правоспособен; катастрофата е станала на пешеходна пътека. При настъпила средна или тежка телесна повреда в тези случаи се предлага наказанието да не е затвор от 1 до 6 г., а в особено тежки случаи - от 2 до 10 г., а от 2 до 8 г. затвор и в особено тежки случаи - от 3 до 12 г. Ако е причинена смърт, наказанието се увеличава от 3 до 15 г. на 5 до 20 г. затвор, а при особено тежки случаи - от 6 до 15 г.

Повишават се и наказанията за шофиране след употреба на алкохол. За шофиране с 1,2 промила се предлага затвор от 1 до 5 г. (сега е от 1 до 3 г.), а глобата от 200 до 1000 лв. се увеличава на 500 до 1500 лв. Ако някой шофира с над 0,5 промила, след като вече е бил осъждан за шофиране с алкохол в кръвта, ще може да бъде осъден на 2 до 6 г. (при 1 до 5 г. сега) и глобен с 1000 до 5000 лв. (при сегашни глоби от 500 до 1500 лв.). Повишава се наказанието и за шофиране след употреба на наркотици и техни аналози.

Осъдените

За три години (2017-а, 2018-а и 2019-а) у нас са осъдени 6046 души за шофиране след прием на наркотици, става ясно от мотивите към законопроекта. Делата за трите години са над 6 400. С 600 повече са осъдените през 2019 г. спрямо 2017 г. Въпреки това нараства тенденцията сред водачите да си позволяват да управляват МПС в пияно състояние и/или след употреба на наркотични вещества - констатират вносителите му и определят тази тенденция като притеснителна.

За 2017 г. МВР е регистрирало 2743 заявителски материали за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози, а за 2018 г. - 3271. "Изводът, който следва да се направи, е, че въпреки завишаването на наказанията в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, продължава извършването на административни нарушения и престъпни деяния" - изтъкват тримата вносители.

Те разясняват и кои предишни промени визират: "С промени през 2015 и 2017 г. бе ограничена възможността виновният водач да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, както и установяването на условни присъди за най-тежките случаи, при които е причинена телесна повреда или смърт, или когато деецът е избягал от местопроизшествието или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или е извършил деянието на пешеходна пътека".

"Предложените промени са в резултат на обективна обществена потребност от промяна в наказателно-правната регулация в тази сфера и са стремеж към превенция при този вид деяния - пишат депутатите. - Предлага се завишаване на наказанията за причиняване на смърт или тежка телесна повреда от водач на МПС, когато деянието е извършено с пияно състояние след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Завишаването ще способства за намаляване на пътните инциденти, което следва да намали броя на пътните инциденти, на жертвите и пострадалите. Смъртният резултат при пътно-транспортно произшествие в наказването на извършителя, при установена негова вина е крайното и най-тежко проявление на несъобразяване с установените правила, което следва да бъде ограничено със страха от лишаване от свобода и сериозните глоби, които сме предвидили."

Към момента наказанието за причинил телесна повреда или смърт след употреба на наркотични вещества е от 3 до 15 г. "От практиката стигнахме до извода, че минималната присъда често се заменя с пробация, което не води до желания ефект. Предложението за повишаването на минимума на наказанието е на пет години и когато съдът реши да се възползва от замяна, тази замяна да се свежда до три години, тоест да остане задължителната ефективна присъда" - изтъкват те.

"Следващият проблем от практиката е ниският размер на глобите за шофиращи след употреба на алкохол и наркотици - от 500 до 1500 лв. Той позволява на нарушителите да пренебрегват тежестта на санкцията, тъй като тя не им създава затруднения. Това е и причината за предложеното повишение" - се казва още в мотивите.

С проекта се изменят още Законът за движение по пътищата и Законът за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Предлаганото изменение в Закона за движението по пътищата се завишава срокът за прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява МПС с концентрация алкохол в кръвта над 0,5 промила и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да му бъде извършена проверка.

В Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража се предвижда съдът да може да определи строг режим и на осъдените на затвор "за умишлени престъпления, за които съдът е постановил принудително лечение поради алкохолна и/или наркотична зависимост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови