Протест! Правосъдие за откраднатите милиарди, а не за суджуци

Юристи обявиха: Обвинителният акт за КТБ е прецедент в света, защото не е разпитан обвиняемият

Антония Чорева 26 юли 2017 в 11:18 18456 3

Снимка Сергей Антонов

Протест за съдебна реформа посрещна днес депутатите. Точно в 9 часа пред парламента вече се бяха събрали от Инициатива "Правосъдие за всеки", които организират протеста, а те бяха подкрепени от Нова република в лицето на юриста Петър Славов и от "Да, България!" в лицето на лидера Христо Иванов.

Причината за днешния протест са законопроектите, които ще се гледат в парламента - за промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В закона за съдебната власт се залага да магистратските организации да не могат да се финансират от външни източници освен от ЕС. Наказателният кодекс пък предвижда всички важни дела за корупция да се преместят в Специализирания наказателен съд.

На мегафон председателят на Инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков изброи падението на българската правосъдна система, като в общи линии тезата му беше, че Прокуратурата и главният прокурор Сотир Цацаров не се занимават с КТБ, а с аферата Суджукгейт, в която депутат бе отстранен от парламента и разследван за това, че е изнудвал фирми за суджуци от името на премиера.

"Докато се внася обвинителния акт за КТБ, който е като "Война и мир", главният прокурор в това време говори за суджуци в Съдебната палата. Ние искаме правосъдие за откраднатите милиарди, а не за изсушените суджуци, които не се знае къде са, тъй като дори не са разпитани замесените лица. Разбра се само, че не са стигнали до премиера, но не се знае дори къде са", категоричен беше той.

На протеста беше обявено още, че обвинителният акт за КТБ е прецедент в наказателното право в световен мащаб, тъй като в него не са споменати нито хората, които са получили милиони от кредити от банката и които са ги изтеглили ден преди тя да фалира, няма го и човекът, чието име е най-свързано с КТБ (визира се Делян Пеевски), а най-големият прецедент е, че го няма и банкерът, тъй като не е направен опит с видеовръзка или по друг начин той да бъде разпитан. Всичко се оправдавало само с името на един евродепутат - Николай Бареков.

Обаче на протеста беше обсъдено и "едно тефтерче" - в него имало всичко - имената на управляващи и действащи министри.

Събралите се предупредиха, че предстои още една странна банкова сделка - тази на банка "Виктория", за която кандидатствала фирма, която не е от системата и е създадена само преди два месеца.

Протестът беше кратък и не многочислен, но пък присъстващите на него обещаха, че следващият път няма да е "предупредителен".

Протестиращите се заканиха, че ако бъдат приети готвените законодателни съдебни промени, те ще сезират и Европейската комисия и ще отидат на протест пред президентството, за да пазят правото на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови