Пуснаха под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви

OFFNews 04 май 2020 в 20:20 9889 2

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщи бТВ.

Според съдиите двамата могат да се лекуват вкъщи, след като месеци наред лежаха в болници с различни заболявания под охрана. 

Решението може да се обжалва. 

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Няколко месеца по-късно КПКОНПИ запорира имущество на семейство за 310 млн. лв. 

Обвиненията към тях са участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, измами и пране на пари в периода 2013 г. - 2018 г. Ветко и Маринела Арабаджиеви отговарят на това, че в качеството си на хора, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонили представляващи въпросните дружества да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

След като бяха задържани, Маринела беше пусната от ареста веднъж заради влошено здравословно състояние, но след като прокуратурата протестира решението, тя беше върната. 

Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му.

Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови