Пуснаха под гаранция задържаните за сблъсъците пред Партийния дом

OFFNews 17 юли 2020 в 21:57 2155 0

Снимка OFFNews

Софийският районен съд наложи парични гаранции на четиримата младежи, задържани и обвинени за хвърлянето на бутилки, метални кенчета, червена боя и бомби срещу сградата на бившия Партиен дом и охраняващите полицаи във вторник, 14 юли, по време на поредния антиправителствен протест, предаде БТА.

Обвиняемите трябва да бъдат освободени незабавно. Те са на възраст между 20 и 26 години. Единият от тях е с действаща условна присъда за причиняване на телесна повреда. 

В телефоните им разследващите открили коренспонденция за сформиране на група, която да всява безредици на протестите срещу възнаграждение. Според адвоката на единия от тях "целият обществен контекст, в който се поставят тези действия за пратени организирани протести, не се доказва в обвинението", предаде бТВ. 

Припомняме, че на 14 юли се стигна до сблъсъци, след като плакат "Продава се", окачен на сградата на бившия Партиен дом, падна. "Народът се втурна, полетяха димки, предмети", предаде тогава репортер на OFFNews. 

Велислав Минеков, който е един от организаторите на протеста, се опита да спира хората, но беше съборен на стълбите. 

Счупени бяха пет стъкла на една от вратите на Партийния дом. 

Паричните гаранции на задържаните са между 1000 лв и 2000 лв. Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва.

Прокуратурата поиска младите мъже да бъдат задържани за постоянно. "Деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми", посочват от държавното обвинение. Според прокуратурата младежите били организирани в социалните мрежи.

Съдът посочи, че деянието не е тежко умишлено престъпление и че няма доказана опасност да извършат ново престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови