Радан Кънев: Присъдата на Иванчева е шокираща

OFFNews 16 април 2019 в 12:14 12060 4

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Присъдата на спецсъда срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова безспорно е шокираща по размер. 

Така Радан Кънев коментира делото срещу отстранения кмет на "Младост", която вчера бе осъдена на 20 г. затвор. 

Припомням, че всички са невинни до трета инстанция. И само тя може да каже кой е престъпник, написа във фейсбук адвокатът, който е водач на листата на ДСБ за евровота. 

Но - присъдата на спецсъда безспорно е шокираща по размер, особено като се има предвид, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са ОПРАВДАНИ по обвинението за ПОЛУЧАВАНЕ на подкуп. (Ясно е, че прокуратурата ще протестира присъдата в тази част, т.е. и това не е окончателно), обяснява Кънев. 

Ако оправдателната присъда за получаване се потвърди, всички въпроси около скалъпването на СРС-та и “нагласяне” на обвинението остават валидни, коментира още той. 

Обществената реакция срещу прекомерната присъда и тежките неясноти около доказателствата тепърва ще направят това дело знаково и решително за цялата система на наказателно правораздаване, смята Радан Кънев. 

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

16.04 2019 в 20:20

Според съдиите, да им даде господ здраве, доста повече народ си чака присъдите навън. Но тези две жени не са обикновени престъпнички. Те са извършили най-тежкото престъпление - изправили са се срещу статуквото. Това, което си изградиха хиляди знайни и незнайни престъпници. Защото обикновените хора имаме различия и несходства, които ни пречат да се борим заедно за която и да е добра кауза. Престъпниците нямат. Нямат съвест. Нямат скрупули, нямат морал, нямат нищо, което да им пречи в обединението около грабежа и унищожението. Те са престъпници и се подкрепят. Е, докато имат интерес, разбира се. Те управляват, те усвояват, те строят и, както стана ясно и правотаздават. Спете спокойно деца. Следствието приключено. Забравете.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

16.04 2019 в 14:05

И що Радане пропускаш...
НЕ четенето в зала на СРС-тата за искане на подкуп.. А в тях имало доказателства - така твърди прокурватурата.. Защо не се чуха в залата?
В неделя бяха окончателните пледоарии, в понеделник - присъдата готова..
Сега съдийчето щяло МЕСЕЦ да пише, брише и смучи от палци мотивите за присъдата..
А те имат 15 дни срок за обжалване на задържането под стража. Как адвокатите им ще оспорват задържането след като не са им представени доказателствата за вината?
Ама Иванчева и Петрова били много по-страшни за държавата от братя Галевите..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

16.04 2019 в 13:45

Какво ще кажете за следното: Ген. Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор по обвинение, че е присвоил 4,7 млн лева като началник на българското разузнаване. Генералът изчаква решението на третата инстанция в къщи, а не в ареста.
Защото така е хуманно.