Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев се среща с Лозан Панов за следващия главен прокурор

OFFNews 14 май 2019 в 08:00 4772 0

Консултациите при президента Румен Радев, свързани с процедурата за избор на следващ главен прокурор, продължават днес със среща с председателя на ВКС Лозан Панов.

Радев се срещна със Сотир Цацаров, който е изразил несъгласие с ранния старт на консултациите за следващия на поста му. По време на едночасовата среща с президента Румен Радев той е напомнил, че мандатът му изтича на 10 януари и че преди 10 юли е невъзможно да започне процедурата за избор на новия обвинител №1.

Освен това той е предупредил и за опасността президентските консултации да бъдат възприети като опит за влияние върху решението на ВСС, което съдебният кадрови орган трябва да вземе независимо. Държавният глава го е уверил категорично, че това са само консултации, а не опит за намеса в работата на независимите съдебни кадровици.

С Цацаров президентът е обсъдил и евентуални законодателни промени, свързани с фигурата на главния прокурор и евронаблюдението над съдебна система. По тази тема Лозан Панов и обвинител номер едно са диаметрално различни позиции. Според Панов главният прокурор има свръхправомощия, с които злоупотребява, а мониторингът над България трябва да остане, като последна гаранция за продължаване на реформата в правосъдието, припомня БНР.  Според  Цацаров тези позиции на съдия номер едно са политически мотивирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!