Районният съд в Бургас обясни на Перата, че думата 'бияч' не е обидна

OFFNews - Бургас 23 февруари 2018 в 18:19 9574 0

Районният съд в Бургас не уважи поредния иск на Петър Низамов – Перата срещу бургаска медия за „обезщетение за нанесените му неимуществени вреди, изразяващи се в унизяване на честта, опозоряване, обида, потъпкване на достойнството, смущение, нервност, стрес“. В делото срещу e-burgas.com Низамов е оценил нанесените му травми на 20 000 лв.

Статията, със заглавие „Пуснаха под домашен арест биячите от „Джубокс“, описва гледането на мярка за неотклонение на задържани и обвинени в побой на охранител от нощно заведение през 2012 г. Низамов, едно от действащите лица в нея, е сметнал за обидна и унизяваща достойнството му думата „бияч“ и след като прочел журналистическия материал „претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в унизяване на честта, опозоряване и потъпкване на достойнството му, смущение, нервност и стрес поради изнасяне на невярна информация и преписване на престъпление, както и поради това, че е наречен “бияч“, с което било накърнено и доброто му име и авторитет, загубил вяра в справедливостта и прекъснал обучението си по „право“.

В своето решение, съдията е посочил, че намира израза, използван в статията, „смляха от бой“ като цветист, с цел постигане на по-голяма експресивност. Магистратът намира, че журналистът има право на преценка как да поднесе информацията и какви изразни средства да използва. Теза, която не кореспондира с тезата на неговия колега Калин Кунчев, който в своето решение, с което осъди други журналисти за подобна статия, бе стигнал дотам, че да дава примерни заглавия. Връщайки се на конкретното дело, Иван Дечев смята, че не са засегнати правата на Низамов с подобен израз. Съдът смята, че статията не е клеветническо твърдение, защото отразява обективен факт – гледане на мярка за неотклонение на задържани и обвинени, към този момент, за престъпление. Обстоятелството, че в последствие Низамов е оправдан, за магистратите няма отношение по този случай.

Любипитно е решението на съда по отношение на използваната дума „бияч“:

Главното значение на думата „бияч“ е човек, който бие други лица. Без съмнение думата е наситена с негативно съдържание. В случая обаче тя е използвана, за да се опише със съществително име човек, на когото е повдигнато обвинение, че е извършил побой. Към 08.03.2012г. повдигнатото обвинение е безспорен факт, поради което журналистът, написал статията, е използвал думата, за да посочи това лице“, се казва в решението.

Съдът намира, че макар думата да описва негативно даден човек, тя не е израз, който еднозначно да се приема като унизителен и обиден и пояснява, че не всяка дума с такова съдържание е обидна.

Бургаският районен съд отхвърля иска на Петър Низамов за 20 000 лв., делото може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови