Разбиха лихварска група в Сливен - изнасяла покъщнината на длъжници

OFFNews 10 април 2017 в 11:42 3076 2

Разбиха лихварска група в Сливен - изнасяла покъщнината на длъжници

Снимка Прокуратура/ГДБОП

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, участвали в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи. Групата е задържана на 6 април 2017 г. в Сливен при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

По разпореждане на главния прокурор в на 6 април в Сливен е командирован заместникът му Борислав Сарафов и шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите ѝ действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите.

Двама от задържаните са с по няколко присъди. При задържането им у тях е намерена и марихуана. Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на трима от участниците – на ръководителя Йордан Божириков, на Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

10.04 2017 в 12:56

Пропуснали са да се отчетат където трябва. Затова са ги арестували.

16008

1

Nik68

10.04 2017 в 12:31

Нима има лихварски групи само в Сливен. Полицията ги толерира и ги пази.