Разбиха престъпна мрежа за платена телевизия при международна спецакция

OFFNews 19 септември 2019 в 16:40 5160 0

Международна акция, координирана от Евроджъст в Хага, доведе до разбиването на престъпна мрежа, извършваща масови измами с платена телевизия. 

Акцията е проведена на територията на България, Гърция, Германия, Франция и Нидерландия, съобщи МВР. 

Щетите, причинени от престъпната групировка, възлизат приблизително на 6,5 милиона евро, като застрашават съществуването на много законни доставчици на платена телевизия на пазара. Преустановена е дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на престъпниците са блокирани.

Днешната едновременна операция доведе до прекъсване на сигнала за зрителите на незаконната платена телевизия в Европа, които са се възползвали от абонамент далеч под пазарната стойност. 

През 2015 г. започна ОПГ за незаконно повторно излъчване и продажба на продукти и услуги за плащане за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и други страни. Престъпниците са използвали най-напредналия и ефективен софтуер за измама. Създадени са няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост.

Членовете на бандата са предлагали на широка публика от неподозиращи клиенти действителни платени телевизионни програми, кинематографични творби и съдържание при поискване на много ниска цена. Нелегално придобитите активи впоследствие са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Членовете на ОПГ са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови