СГП разследва случай на непотърсена практа с наркотик от Индонезия

OFFNews 04 юни 2020 в 12:24 2085 0

Софийската градска прокуратура разследва случай на пратка с наркотици от Индонезия, непотрсена от получателя си у нас.

Пратката била хваната при рутинна проверка на летище "София" в края на април. В документите било посочено, че тя съдържа чай. Откритото в нея вещество обаче било прахообразно с тегло 2916.90 грама. По резултати от извършената експертиза е било установено, че е наркотично вещество – стрити листа на растението кратом (Mitragyna speciosa). Активният компонент митрагинин е характерен единствено за това растение и на него се дължи психоактивното му действие.

Пратката все още не е потърсена. Разследва се опит за пренасяне през границата на високорисково наркотично вещество.

СГП работи и по друг сходен случай - отново за изпратена международна куриерска пратка от Индонезия, съдържаща около 2 килограма от този вид дрога.

Растителният материал кратом (Mitragyna speciosa) представлява наркотично вещество по смисъла на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Самото растение е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено за приложение в хуманната и ветеринарна медицина. То е включено в списъка към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Разследва се и случай на изходящи куриерски пратки от изпращач в България до получател в Португалия на анаболни и стимулиращи препарати. При извършени проверки в офис на куриерска служба са били намерени 18 420 таблетки „T3 liothyronine sodium 25 mg“ и 7144 таблетки, ампули и пликчета, сред които имало „Testosterone Mix“ и „Kamagra 100 mg“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови