СГП ще разследва БНС "Еделвайс" заради Луков марш

OFFNews 17 януари 2020 в 14:06 4140 0

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийската градска прокуратура да направи незабавна проверка за дейността на сдружение Български национален съюз – „Еделвайс“ и дали тя не противоречи на Закона за политическите партии.

Сдружението организира траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков за 22 февруари, което е забранено със заповед на кмета на Столична община. 

Гешев настоява да бъде уведомен, ако има данни за извършено престъпление от общ характер.

Преди няколко дни организацията на евреите в България "Шалом" е сигнализирала Комисията за защита от дискриминация за ксенофобски изказвания в предаване на бТВ.

Повод за това става участие на Звездомир Андронов от Български национален съюз (БНС) в предаването на 22 април 2019 г.

КЗД е започнала производство по сигнала, съобщават от "Шалом". Той е изпратен и до СЕМ от „Шалом”, Централния израилтянски духовен съвет (Central Israelite Religious Council), подкрепен от Marginalia и още 11 правозащитни организации.

В сигнала до КЗД се казваше, че е "неприемливо решението на bTV Media Group да даде трибуна в национален ефир на лице от групировката Български Национален Съюз. Направените от Андронов твърдения, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук“ проповядват и подбуждат към дискриминация, основана на раса, народност и етническа принадлежност и са в директно нарушение на чл. 162 от Наказателния кодекс".

Предстои КЗД да обяви решението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови