СГС спря делото за мръсния въздух, НПО зоват: затворете си чист в буркани за зимата

OFFNews 30 октомври 2017 в 15:42 12673 2

Делото за мръсния въздух в София по три колективни иска срещу Столична община е прекратено от Софийски градски съд. 

Исковете бяха заведени от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в „Група за чист въздух“.

Според съда представителите на столичани нямат „доказан опит, знания и финансов ресурс“, с които да защитят увредения интерес на обществото.

Считаме определението на съда за неправомерно и ще го обжалваме пред Софийския апелативен съд. Този акт е един неоснователен отказ да се предостави достъп до правосъдие и на практика се прегражда възможността да получим съдебна защита на правата на столичани по един толкова наболял въпрос като качеството на въздуха, който ежедневно дишаме, се казва в позиция на "Група за чист въздух" по повод прекратяването на делото. 

Представили сме достатъчно доказателства, че представителите на колектива са организации с много активна дейност в защита на правата на гражданите в сферата на екологията, градоустройството, здравеопазването и правата на хората с увреждания. Самата Столична община е канила представители на „Спаси София“ и „За Земята“ на обществени обсъждания за Програмата за управление качеството на атмосферния въздух, с което признава тяхната значима роля по темата. Сдруженията „Диабет тип 2“ и „Център за независим живот“ са утвърдени като защитници на едни от най-големите жертви на мръсния въздух – болните от диабет и хората с увреждания, твърдят от Група за чист въздух. 

Адвокатите, подписали исковете, са достатъчно квалифицирани и опитни, за да водят делото. Аргументът с необходимата „квалификация в областта на защита на околната среда, екологичното право и/или химични изследвания“ е напълно несъстоятелен, защото по делото се използва външна експертна помощ и експертизата на вещи лица. По същата логика можем да питаме за квалификацията на съда по тези теми.

Осигурили сме достатъчно доказателства, че представителите на колектива могат да покрият разноските по делото. Задаваме и въпроса какви доказателства за финансова обезпеченост би следвало да набавят гражданите, за да водят дело в защита на колективния си интерес?

Определението на съда не променя решимостта ни да защитим правата и интересите на жителите на София, но със сигурност ще забави този процес. Предстоящите зимни месеци традиционно ще донесат на софиянци смог и замърсяване на въздуха, което ще повлияе на здравето на хиляди хора. За 2017 г. нормата за замърсяване на въздуха с фини прахови частици вече е завишена – само за периода януари–март са регистрирани 37 замърсени дни (по данни на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на „За Земята“ в началото на годината, чрез Закона за достъп до информация) при допустими 35 годишно. 

Призоваваме гражданите на София да ни подкрепят и ако все още не са подготвили зимнината си – да побързат да затворят бурканите с чист въздух, за да има какво да дишат през зимата!, пишат още от Група за чист въздух. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

30.10 2017 в 16:31

А не са ли 10? Нещо много на едро го подкара.
Което с нищо не прави по-умни глупостите на ония ищци, де. Група скучаещи хора, търсят под вола теле. А после се сърдят, че други хора, но вече с акъла си, ги изгодили, да не се пречкат.

6947

1

theprofet

30.10 2017 в 16:06

Да предположим, че съда уважи иска... Кой и как ще промени въздуха в столицата, като за целта трябва да се изгонат около 3 милиона "софиянци" и да се сринат хиляди новопостроени жилищни блокове.
Няма кво да се лъжем, в град за 1.5 милиона живеят близо 5.