Съдът гледа днес мярката за неотклонение на Нено Димов

OFFNews 23 април 2020 в 07:48 9061 0

Апелативният специализиран наказателен съд решава днес остава ли бившия министър на околната среда и водите Нено Димов под домашен арест, предаде БГНЕС. 

На 15 април специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение от "Задържане под стража" в "Домашен арест", тъй като нямало опасност да се укрие. На следващия ден от Специализираната прокуратура съобщиха, че ще внесат протест срещу това определение. Според магистратите съществува малка вероятност той да извърши ново престъпление, защото не е готова експертизата за вредата от действията му. 

Решението на апелативия спецсъд е окончателно.

Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир "Студена" е значително по-малък от разхода на вода. Това е и причината всички пернишки домакинства да минат на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г.

Месец по-късно водният режим става още по-тежък, като жителите на града вече имат достъп до вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Според него ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в Област Перник. След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър". След като беше пусната тръбата обаче авариите зачестиха заради голямото налягане, което се подава.  В момента водният обем на яз. Студена е 11 718 000 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб.метра. Притокът е 3569 л/сек., а разходът е 293 л/сек. Преди дни "ВиК Перник" поиска от МОСВ да бъде променен месечния график за взимане на вода от яз. "Студена" и вместо 0,300 млн. куб метра стана 0,600 млн. куб метра.  Към днешна дата жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа.

Нено Димов е поредният министър, който изпадна от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на "Обединени патриоти", предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. На поста като екоминистър го наследи Емил Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови