Съдът обясни защо осъди Иванчева

Иванчева във фейсбук: Потресени сме от тази съдебна логорея

OFFNews
15 май 2019 в 13:47 | 9293 |4

Първоначалните алтруистични мотиви са преминали в егоистични. Така съдия Иво Хинов, който определи 20 г. затвор за Десислава Иванчева на първа инстанция, обяснява поведението на отстранената кметица на "Младост" по случая с бизнесмена Александър Ваклин, подал сигнала за подкуп срещу нея. 

Мотивите си съдия Хинов излага в над 260 страници. Според него има многобройни сведения за корупционни прояви преди случая с Ваклин, а в записаните разговори между Иванчева, Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров този случай е само един от обсъжданите.

Според съдията Иванчева отначало е искала от инвеститори дарения за ремонтиране на детски площадки и училища, тротоари и градинки. В даден момент обаче мотивите ѝ станали егоистични. 

Така съдът приема, че Иванчева като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с помагачеството на Петрова и Дюлгеров, е поискала дар - подкуп, за да извърши действие по служба. Подкупът е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба с обществено положение. 

За Иванчева няма смекчаващи вината обстоятелства, както и за Петрова като помагачка, смята съдия Хинов. Нарушените права при ареста, които Хинов признава, не са опорочили следствените действия, става ясно още от мотивите на магистрата. 

Според съдия Хинов не е доказано, че подсъдимите са докосвали белязаните пари. Не може да се направи еднозначен и несъмнен извод, че следите от маркиращото вещество по ръцете на подсъдимите са резултат от личния им досег със сумата, затова това се тълкува в тяхна полза. Възможно е следите по ръцете и телата на Иванчева и Петрова да се пренесени от посредника Дюлгеров - например чрез ръкостискане или хващане на едни и същи вещи. 

Съдът не приема и тезата на Дюлгеров, че неговите първоначални обяснения, от които той се отказа в съдебната зала, са били дадени под натиск. 

На страницата си във Фейсбук Десислава Иванчева, която е независим кандидат за евродепутат, пише: 

При първия прочит на мотивите Биляна Петрова откри 94 (деветдесет и четири) неточности, манипулативни интерпретации в полза на обвинението, измислени доказателства и откровени лъжи. И това е само при първия прочит. Потресени сме от тази съдебна логорея, изложена в 264 страници и показваща фактическо и правно безсилие до степен на комичност. Щеше да е смешно, ако не бяха заложени човешки съдби на карта. И това не е първият път, когато съдия Иво Юриев Хинов произнася неправилни осъдителни присъди, разбили живота на хората. Накрая обезщетенията са от нашия джоб.

Препоръчани материали
Georgi Gracata

Рейтинг : 910

15.05 2019 в 17:37 4
+ 2
- 0
Това е поредното доказателство,че Прокуратурата е една одрана и препарирана кожа която молците са я прояли.
rrr11

Рейтинг : -755

15.05 2019 в 15:42 3
+ 9
- 0
Жалка картинка, като видиш томове хартия обяснения, значи искат да прикрият истината. Този трик стана банален. В нормалните държави едни мотиви на съдия са 2-3 страници.
В крайна сметка се оказва, че двете не са пипали парите, няма и твърди доказателства, че са искали или взимали пари... цялата присъда е само от показанията на Ваклин и от това какво му говорели звздите/парите на съдията Хинов.
случайно прочетох

Рейтинг : 4009

15.05 2019 в 14:44 2
+ 7
- 0
260 страници?
Тоя защо не почне да пише кримки?
Като гледам добре си измисля, има фантазия ;–)
ордер

Рейтинг : 11250

15.05 2019 в 14:13 1
+ 11
- 10
Маани, маани, ама ВАКЛОТО АГЪНЦЕ(ваклин) бил племеник или братовчед на александар йорданов ....без думи повече!!!!