Съдът оправда Гриша Ганчев по 'захарното дело'

OFFNews 02 март 2020 в 13:09 6280 1

Бизнесменът Гриша Ганчев е невинен за т.нар. захарно дело, реши Специализираният наказателен съд. Делото се точи вече 5 г. 

Съдът оправда и още деветима подсъдими, между които и синът му Данаил Ганчев. Тригодишна условна присъда получи само правнукът на писателят Димитър Талев – Милко.

Председателят на състава Лилия Георгиева е подписала присъдата с особено мнение.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Собственикът „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА-София“ беше изправен пред съда за неплатени данъци в размер на 711 580.56 лв., което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Прокуратурата твърдеше, че продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него беше повдигнато и обвинение за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. След това делото замря. 

Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар.

Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на миналата година спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови