Съдът остави в ареста двама антимафиоти, вземали пари срещу покровителство

OFFNews 07 юли 2020 в 17:00 2184 0

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Тяхната подчинена в ГДБОП Василена Фикирлийска съдът остави без мярка.

Тримата бяха задържани по обвинение, че са покровителствали разпространители на наркотици срещу материално облагодетелстване. Според обвинението тримата са участвали в организирана престъпна група с користна цел.

Магистратите обявиха днес, че може да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемите стоят зад престъплението и има опасност да извършат друго престъпление, затова ги оставя в ареста.

По време на заседанието стана ясно, че лица с криминално минало са свидетелствали срещу задържаните, съобщи БНТ.

Един от тях дал белязаните пари на Панков. Преди това сигнализирал "Вътрешна сигурност" на МВР и дал показания, че висшите антимафиоти взимали пари за разпъване на чадър.

Пред съда Цветан Панков заяви, че от 2013 г. участвал в акции по задържането на престъпни групи, свързани с наркоразпространието. Последната, от които през 2019 г. Той имал сведения, че хора от криминалния контингент са заявявали, че им пречел, че ще до дискредитират и ще направят всичко възможно, за да го отстранят.

Защитниците на Кирил Ванков пък заявиха, че няма нито едно доказателство, което да свързва служителя на ГДБОП с участие в организирана престъпна група. Адвокатите определиха и задържането им с Панков като опит на лица от криминалния контингент да отклонят вниманието от себе си.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови