Съдът отхвърли жалбите на ЧЕЗ и Гинка Върбакова срещу КЗК

OFFNews 21 февруари 2019 в 17:48 3440 0

Административният съд София-област отхвърли жалби на Гинка Върбакова и дружеството ѝ "Инерком" и на чешката компания ЧЕЗ срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Върбакова и ЧЕЗ обжалваха отказа на КЗК да се произнесе по сделката, докато не излезе решението на Върховния административен съд по повод първоначалната забрана на сделката. 

КЗК първо отказа да разреши на "Инерком" да купи ЧЕЗ, защото и Върбакова, и ЧЕЗ притежават соларни паркове в България и след покупката обединеният бизнес можело да увеличи своята пазарна мощ.

Двете компании обжалваха забраната във ВАС. В същото време Върбакова излезе от бизнеса си със слънчеви централи и поиска наново разрешение да купи ЧЕЗ. КЗК обаче отложи произнасянето си до произнасяне на ВАС по първата жалба.

С днешното си решение съдът потвърждава, че КЗК е действала съобразно закона, защото "не може да се произнесе без яснота относно положението на придобиваната група предприятия на ЧЕЗ, тяхната икономическа сила и значение за пазара, което от своя страна влияе пряко върху извода относно оценката за концентрацията при настъпилото изменение в групата на предприятията, контролирани от придобиващото предприятие, а именно "Инерком България" ЕАД".

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок.

"Инерком" систематично оспорва решенията за спирането на сделката за купуване на електроразпределителното дружество. Междувременно ЧЕЗ обяви, че е започнала преговори за всеки случай с втория кандидат за българските активи - индийската "Индия Пауър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови