Съдът отмени паричната гаранция от 20 000 лева на проф. Асена Стоименова

OFFNews 22 април 2020 в 15:17 11842 4

Софийски районен съд е отменил паричната гаранция в размер на 20 000 лева на председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която получи обвинение от прокуратурата заради медийните си изяви, предаде бТВ.

Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата

На 10 април прокуратурата наложи мярка за неоткронение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева спрямо проф. Асена Стоименова.

Тя беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника, а причината за това са нейни интервюта, в които според обвинението са налице "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение.

По повод обвинението й тя коментира, че "всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва".

От Българския фармацевтичен съюз декларираха, че магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерици, особено във времето на извънредно положение в страната. Фармацевтичният съюз дори е сезирал по казуса Европейския парламент и Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Асоциацията на европейските журналисти също изказа своето становище, в което казва: "Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии".

От становището на АЕЖ става ясно, че "прокуратурата се опитва да използва този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив – "буди неоснователна тревога” у гражданите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

23.04 2020 в 07:18

Значи, Била. Топла храна. Или готвена. Изглежда супер, продавачките любезни и оправни. Касиерки няма, ма колкото - също читави.
Три крачки извън магазина, вързаното куче, което на входа налита да дружи, подвива опашката и бяга от хубаво миришещите пакети.
Сигурно е тъпо, не го познавам.
Лигите ми текат, няма 10 минути до къщи.
Кухненския нож се гъне. Сигурно припадам от глад, и не го държа, разгеле има под ръка туристически.
Скърца, но не реже панирания кашкавал. Тъпотии някви, не помня къде съм го съсипал. Ей тука нормален боен нож, рядко, но реже гърла през бронежилетките.
А "паниран кашкавал от Била" - не реже.
Мда. Вериги - гъсеници - не им разбирам.

23293

3

Стефан

23.04 2020 в 06:53

Да вземе да разгледа откровенно развалената храна на топлите щандове на Била ли ...

23293

2

Стефан

23.04 2020 в 01:14

Женицата е откровенно глуповата.
"Абсолютно", "финанси", дрън-дрън. Ми, поредната недоучила студентка, и кво?
Лошото е, че не може да аргументира изобщо казано правилните си твърдения.
Сменете я, и вървете да си вършите работата.

7800

1

Брок

22.04 2020 в 17:12

Виц като за родните магистрати и БГ-кочината

Центъра на Лондон в разкошна къща, пред запалената камина с сигара и чаша бренди в ръка седи лорд Джеймс, в следващия момент чува силни викове и шум идващи отвън и изпраща слугата си Джон да види какво се случва. Слугата проверява и докладва:
- Има протестно гей шествие сър
- Защо? Нима в кралството правата са им ограничени?
- Н сър?
- Защо тогава го правят?
- Педераси сър…

 
X

Подкастът на OFFNews