Съдът отстрани кмета на Чупрене от длъжност

OFFNews 09 май 2019 в 16:32 2034 0

Снимка Радио Видин.

Ваньо Костин.

Апелативният специализиран наказателен съд уважи протеста на Специализираната прокуратура срещу отказа на първата инстанция да отстрани от длъжност кмета на село Чупрене Ваньо Костин.

Съдът мотивра отстраняването с това, че престъплението, за което Костин е обвинен, е в качеството му на длъжностно лице. Освен това, служебното му положение може да създаде пречки за разкриването на обективната истина.

Костин бе задържан на 9 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от КПКОНПИ и Дирекция „Жандармерия“. Ден по-късно бе привлечен към наказателна отговорност за длъжностно и за документно престъпление (по чл. 282 и чл. 313 от НК) - за продажбата на общински земи на фирми на родственици, в т.ч. и на негово недекларирано дружество.

Всичките тези общински земи попадат в територията на бъдещия ски комплекс „Миджур“, за който вече има изготвен и одобрен от Върховния административен съд общински проект. По време на извършените действия по разследването на 9 април 2019 г. в общинската сграда и на адреси в Чупрене, с. Долни лом и Белоградчик бяха наерени и иззети 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тържна процедура. Решението на съда, с което Костин се отстранява от длъжност, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови