Съдът потвърди присъдата на кмета на Септември

OFFNews 11 декември 2019 в 10:35 2148 0

Кметът на Община Септември Марин Рачев получи 2.6 г. условно с изпитателен срок от 4 г., реши Апелативният съд - Пловдив, като потвърди решението на Окръжния съд в Пазарджик, съобщи БНР. Решението е публикувано на страницата на съда.

Присъдата е за укриване на данъци в периода от 2005 г. до април 2007 г. Тогава в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължаващо престъпление Марин Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери – 118 923 лв. Утежняващо обстоятелство е, че е потвърдил невярна информация в данъчните си декларации.

На първа инстанция той бе осъден да заплати 115 106 лв., заедно с лихвите от 2006 г. досега, както и разноските по делото от 6034 лв.

Апелативен съд - Пловдив осъжда Рачев да заплати в полза на бюджета на съдебната власт 4604.24 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

До произнасянето на ВКС Рачев остава кмет на община Септември.

Това не е всичко - срещу Рачев започва и друг съдебен процес по обвинение на Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост, с която е ощетил общината и е облагодетелствал близки до фамилията му фирми. Първото заседание в Специализирания съд е на 17 декември. Подведени под отговорност са още трума служители на общината за документни измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови