Съдът пусна делото за мръсния въздух в София

OFFNews 02 февруари 2018 в 13:18 14084 0

Снимка Архив

"Група за чист въздух" излезе на акция пред Съдебната палата срещу спряното дело срещу мръсния въздух в София на 17 ноември

Софийският апелативен съд определи като допустимо делото срещу Столична община за мръсния въздух в София и го върна на СГС. 

Колективните искове бяха заведени на 29 май миналата година от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". СГС обаче прекрати делото като недопустимо, като се мотивира, че че представителите на колектива нямат „доказан опит, знания и финансов ресурс“, с които да защитят увредения интерес на обществото. 

На 31 януари Софийският апелативен съд (САС) отменя опредението на СГС.  „Считам, че от това определение на САС е видно, че ние имаме право да водим делото, което беше прекратено абсолютно незаконно. За съжаление успяха да ни забавят, но това не означава, че няма да продължим усилията си да защитим интереса на гражданите да дишат чист въздух в София“, каза адвокат Димо Господинов. 

Първоначално делото беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа с мотив, че също живее в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане, припомнят от Група за чист въздух. Случайното разпределение прати делото на съдия Богдана Желявска. Тя първо остави исковата молба без движение с искане в 7-дневен срок „Група за чист въздух“ да представят доказателства за възможностите си да защитят увредения интерес, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото, включително и разноските. След това ищците заявиха, че тези доказателства са представени още с исковата молба и ако съдът ги намира за недостатъчни, да им даде конкретни указания какво още да представят. Съдия Желявска не постави конкретни искания и насрочи делото за разглеждане през декември 2017 г., което означава, че в крайна сметка е приела доказателствата за достатъчни.

След отвода на съдия Желявска делото отиде при съдия Елена Маврова. Тя го прекрати с мотив, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото, без да отправи искания към тях да представят доказателства за противното. Според съдия Маврова от първоначално предложените доказателства не можело да се установи дали ищците отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух. Отделно от това, при проверка на финансовите им възможности за понасяне на тежестите, не се установявало, че те позволяват защита на колективния интерес. 
"Група за чист въздух" внесе обжалване пред Софийския апелативен съд на 17 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови