Съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфриймън

OFFNews 19 септември 2019 в 16:47 9468 0

Тричленка на Апелативния съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Това стана след като апелативните съдии разгледаха жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин.

Преди няколко месеца Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на българския студент, обяви гладна стачка в затвора, защото управата там и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, обяви тогава австралийската ABC.

Миналата година Джок Полфрийман сам оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора, но по-късно я поднови.

През годините Полфрийман често влизаше в новинарските емисии. Преди 3 г. той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради инициативата му неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за „Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК). Това предизвика обществен скандал и правозащитниците бяха принудени да оттегли номинацията му.

Преди 6 г. пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде върнат в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но прокуратурата отказа с мотива, че австралиецът е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора. Тогава той бе изтърпял по-малко от 6 г. от наложеното му наказание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews