Съдът върна на поста му отстранения за плагиатство ректор на Технически университет-Варна

OFFNews 25 февруари 2019 в 15:56 7689 2

Снимка Varnautre.bg

Варненският районен съд възстанови уволненият за плагиатство проф. Росен Василев на длъжността ректор на Техническия университет във Варна.

Ректорът беше уволнен, след като от Комисията по академична етика към министъра на образованието обявиха, че той е станал професор и доктор на науките благодарение на преписани чужди трудове.

Комисията публикува доклад след проверката си на сигнали срещу проф. Василев, който потвърждава категорично наличието на плагиатство в особено големи размери. Констатациите в доклада можете да видите ТУК.

За временен ректор през ноември миналата година беше назначена  проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова.

Съдът обаче обяви, че мандатът на ректора може да се прекрати предсрочно по негово желание или с решение на Общото събрание на университета. И тъй като такова няма, заповедта за назначаване на временно изпълняващ длъжността ректор на университета е преждевременно издадена от министъра на образованието.

Това прави невалидна и заповедта за освобождаването на проф. Росен Василев, съобщиха от Варненския районен съд.

Съдът задължава Техническия университет да изплати на проф. Василев всички разходите по делото, както и дължимите държавни такси.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

izbor

03.03 2019 в 22:33

Съдът го е върнал на поста ректор, защото е разглеждал казуса кой избира и кой сваля. А министърът първо е трябвало да му отнеме професурата и докторската степен, пък после университетът сам да си го свали от ректорство.

11671

1

безпартийна

25.02 2019 в 21:46

Какво всъщност ни казва съдът? Плагиатствайте на воля, никой не може да ви пипне! Ако нещо не е гнило в самия съд, значи определено е гнило в закона за висше образование.