Съдът задържа под стража белгиец с Европейска заповед за арест

OFFNews 10 март 2020 в 10:19 6103 0

Окръжният съд в Бургас определи мярка за неотклонение „Задържане под стража" на белгийския поданик Тони Н., осъден с присъда, за чието изпълнение е издадена Европейска заповед за арест. Заповедта е от 17 януари 2018 г. от апелативен прокурор при Апелативна прокуратура - Солун, Гърция.

С Европейската заповед за арест се иска предаване на белгиеца на гръцките съдебни власти за изтърпяване на ефективно наказание „Лишаване от свобода" за срок от девет години и три месеца, както и общо парично наказание от 16 000 евро.

Провинението на Тони Н. е, че е превозвал граждани на трети страни, нелегално пребиваващи в Гърция към България. Освен това белгиецът незаконно е притежавал пътнически документи, принадлежащи на друго лице.

Съдът реши, че в случая са налице всички предвидени в закона предпоставки спрямо Тони Н. да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", за да бъде осигурено участието му в същинското производство за разглеждане на Европейската заповед за арест, се казва в съобщението на съда.

В нея е посочено, че съдебното производство е било проведено задочно, но след даване на обясненията си пред следовател в Гърция Тони Н. е посочил адрес в България, като е назначил за свой съдебен кореспондент адвокат от адвокатската колегия на Серес, на когото са били връчени обвинителният акт и призовка за Тони Н.

В съдебното заседание белгиецът изрично е посочил, че е получил по електронната поща съобщение от своя адвокат в Гърция за наложените му наказания.

В съдебното заседание е била разпитана свидетелката Н. Ю., с която Тони Н. съжителствал, но белгиецът въпреки това не е пребивавал постоянно у нас. От показанията на свидетелката е установено, че всяка година Тони Н. на няколко пъти е пътувал до Белгия, където живеят неговите роднини и където е установил търговската си дейност, свързана с куриерски услуги.

Пак според свидетелката в България Тони Н. не е ангажиран с трудова или търговска дейност. 

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови