Съдебният състав, освободил предсрочно Полфрийман, нарече задържането му в Бусманци 'произвол'

OFFNews 09 октомври 2019 в 18:44 3018 1

Съдебният състав, освободил предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци, само на основание изчакване решението на Върховния касационен съд по искането на главния прокурор за възобновяване на делото.

Три седмици, след като уважиха молбата на Полфрийман да излезе на свобода шест години и половина преди края на 20-годишната присъда за убийството на Андрей Монов, Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева напомнят, че актът им подлежи на незабавно изпълнение и искането на главния прокурор не променя този факт.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", пишат Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови