Съдят шофьор, убил велосипедист в Радомир

OFFNews 28 май 2020 в 13:21 1744 0

Окръжна прокуратура в Перник е внесла в съда обвинителен акт срещу Д.Г. за извършено от него по непредпазливост пътнотранспортно произшествие. 

Обвиняемият Д. Г. (на 55 години) е правоспособен водач и е наказван многократно по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. От 2017 г. мъжът работел като шофьор, управлявал товарни автомобили с по-малка товароносимост. 

На 24.06.2018 г. Д.Г. изпълнявал курс от Враца към Северна Македония. Около 19:30 ч. той навлязъл на територията на град Радомир с управляваното от него МПС. В участък с наклон ри при спускане обвиняемият видял трима велосипедисти. Пред Автогара – Радомир той решил да изпревари единият от тях – М.Б. Автомобилът му навлязъл частично в насрещното платно за движение, с намерението да бъде на по-голямо странично разстояние от велосипедиста по време на маневрата. На кръстовището обаче колоездачът внезапно предприел ляв завой, въпреки наличието на двойна непрекъсната линия.

В този момент обвинямият Д.Г. се намирал на около 31 метра зад него. Виждайки маневрата на велосипедиста, той предприел екстремно спиране, но въпреки това последвал удар между предната част на товарния автомобил и велосипеда. Вследствие на него М.Б. бил отхвърлен и паднал на пътното платно.

Веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалият бил транспортиран за оказване на медицинска помощ в болнично заведение.

В резултат на пътнотранспортното произшествие велосипедистът получил тежка черепно-мозъчна травма и последвали усложнения, вследствие на които на 13.09.2018 г. починал.

Според заключенията на изготвените автотехнически експертизи, обвиняемият Д.Г. управлявал товарния автомобил със скорост от около 65 км/ч., при максимално разрешената в конкретния участък от 50 км/ч. Водачът е можел своевременно да възприеме велосипедиста и при извършване на маневрата за изпреварване да се движи със скорост и дистанция, позволяваща му да спре и предотврати ПТП.

Предстои делото да продължи в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови