Съдиите разхлабиха мерките за журналисти по обществено значими дела

OFFNews 19 май 2020 в 17:51 3242 0

Съдийската колегия на ВСС реши днес да отхлаби мерките и достъпът до съдебните сгради за журналисти при обществено значимите дела и по решение на съдебния състав. Това ще става по предварителна заявка и при стриктно спазване на указанията на здравните власти срещу разпространението на коронавируса.

На 12 май кадровиците решиха да затворят вратите на съдебните зали за журналисти с аргумента, че репортерите обикаляли сградите на съдилищата и се чудели с кого да се заядат. 

22 журналисти сезираха Съдийската колегия с предложение за конкретизиране на правилата, като се даде възможност за видео стримийнг на заседанията по обществено значими дела. В писмото си медиите предложиха и различни начини за предаване онлайн на заседанията.

Ако обаче присъствието на репортерите е невъзможно при спазване на мерките, тогава излъчването на съдебни заседания в реално време ще става на монитор в коридора пред залата или друго помещение на съда, решиха днес съдиите.

На сайта си всеки съд трябва да публикува реда и условията за изпълнение на мерките за публичност на обществено значимите дела. В тези случаи да се организира и публикуването на протокола от проведеното съдебно заседание незабавно след подписването му от съдебния състав, реши още колегията.

Изискването за задължително носене на ръкавици в съдебните сгради отпадна. Но няма да се допускат хора, живеещи в райони с наложена карантина заради коронавируса, реши още Съдийската колегия, която редактира Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия.

"При въведено от Регионална здравна инспекция ограничение в придвижването (пълно или частично) да не се допускат в съдебните сгради, живеещи в ограничена територия лица", записаха кадровиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови