Съдиите във ВСС намекнаха за оставката на Лозан Панов

OFFNews 16 октомври 2019 в 14:24 2812 0

Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет намекна, че на дневен ред е оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Онзи ден Панов излезе с позиция по висящото дело на австралиеца Джок Полфрийман и каза, че задържането му в Бусманци е незаконосъобразно.

Мнозинството от съдиите във ВСС намират за недопустим опита му да повлияе върху изхода на висящото дело за предсрочното освобождаване на австралиеца.

Вчера поведението му бе осъдено като безпрецедентно, а днес съдийската колегия излезе с официална позиция, публикувана на сайта на ВСС, подписана от 10 от всички 14 членове на колегията.

Неподписали са самият Лозан Панов и съдийките Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Останалите застават зад становището, че е недопустимо "ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение" от шеф на който и да е съд, особено от председателя на ВКС.

"Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях", е казва още в позицията на Съдийската колегия. "Обръщението на председателя на ВКС към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", констатират съдиите от ВСС.

"Призоваваме председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови