Само в случаите на умишлено убийство няма да има съкратен съдебен процес

OFFNews 08 октомври 2019 в 16:33 2879 0

Само в случаите на умишлено убийство няма да се допуска съкратено съдебно следствие, решиха депутатите от правната комисия при второто четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Внесеният преди няколко дни общ законопроект от БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" предвиждаше съкратено съдебно производство да не се допуска и при причиняването на тежки телесни повреди.

От ГЕРБ обаче настояха от текста да отпадне тежката телесна повреда, тъй като според тях ограничаването на съкратеното съдебно производство при тези престъпления ще забави делата. След едночасови дебати депутатите приеха съкратеното следствие да не се прилага само в случаите на умишлените убийства.

"Оставаме на позицията си в нашия законопроект, че за тежките телесни повреди и умишленото причиняване на смърт трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Не смятаме, че за това трябва да има изключение, каквото предлагат колегите от ГЕРБ". Това каза по-рано днес пред БНР зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев от "Обединени патриоти".

Митев поясни, че ако промените влязат в сила, те ще засегнат и незавършените наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза на наказателния процес.

Друга промяна, подписана от председателя на правната комисия Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, предвижда делата, по които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, да се разглеждат от Специализирания наказателен съд.

От БСП възразиха, че не трябва да се изключват тежките телесни повреди, тъй като и в тези случаи трябва да се получават по-справедливи наказания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови