Съветът на Европа критикува реформата на Данаил Кирилов за разследване на главния прокурор

OFFNews 27 юни 2019 в 19:20 5814 0

Съветът на Европа отправи критики към предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на "тримата големи" в съдебната система - председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. 

В съобщение на институцията се казва дори, че ако реформата се случи, тя само ще влоши ситуацията у нас. 

Представители Съвета на Европа участваха в кръгла маса за ефективността на разследванията на убийства и нечовешко отношение, на която бяха обсъдени и идеите за промени в закона за въвеждане на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Според предложените законови промени главният прокурор трябва да се разследва от подчинените му обвинители от софийската градска прокуратура и специализираната прокуратура. Освен това към него бяха прикачени и председателите на върховните съдилища с оправданието, че европейските институции го препоръчват.

Миналата седмица Съветът на Европа излезе със специално съобщение, в което отрече това твърдение.

Експертите са категорични, че няма адекватна процедура за разследване на главния прокурор. Според тях обаче предложените промени не осигуряват необходимата независимост при разследване на главния прокурор и ако такава не може да се осигури без промени в конституцията, то трябва да се направят стъпки в тази посока. 

От Съвета посочват, че се "приветства готовността на българските власти" за разрешаване на проблема, но в същото време се подчертава, че представеният проект няма да премахне "рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор", а дори напротив - промените биха могли да направят евентуалното разследване по-трудно.

Срещу законодателните инициативи на Кирилов се изказаха и неправителствени организации у нас, които обявиха, че промените ще дадат възможност за натиск срещу съдии. 

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията и заяви, че промените ще дадат защита например на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, защото сега всеки прокурор може да образува дело срещу него, без да иска разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови