Счупеният нос, разкъсаната устна и сътресението на д-р Гагова били лека телесна повреда

OFFNews 10 ноември 2017 в 10:28 13817 0

Делото за побоя над акушер-гинеколога от "Шейново" д-р Албена Гагова бе внесено в съда с обвинение за нанасяне само за лека телесна повреда.

Това предполага и евентуално по-леко наказание за обвиняемия - Владимир Стоянов.

За смущаващите пропуски в работата на досъдебното производство алармира адвокатът на лекарката Иван Петров вчера, а днес Софийската районна прокуратура внесе обвинителния акт. Адвокатът разказа, че наблюдаващият прокурор е отказал да назначи повторна съдебно-медицинска експертиза от невролог и реаниматор, които да свидетелстват за реалното състояние на потърпевшата след побоя.

Д-р Гагова бе нападната в болница "Шейново" на 1 юли 2017 г., след като отказала на Владимир Стоянов да му предаде плацентата на новороденото му дете. Колегите ѝ я намерили в безсъзнание, в локва кръв, със счупен нос и други травми. Наложи се тя да бъде приета по спешност в ИСУЛ, където претърпя операция.

Въпреки това в обвинителния акт е записано, че нападателят на д-р Гагова ѝ е причинил „лека телесна повреда, изразяваща се в мозъчно сътресение, счупване на носните кости без дислокация на фрагментите, разкъсно-контузна рана на горната устна“.

Прокуратурата не е изслушала медиците, лекували пациентката, не е изискан и фишът от спешната помощ, с който д-г Гагова е била приета в ИСУЛ и в който е отразено състоянието й.

"Ще се видим с прокурора и подсъдимия в съдебната зала, при публичен процес и нека тогава прокурорът обясни на хората защо! Обещах да спечелим тази битка и ще удържа обещанието си, дори и против прокуратурата!", зарича се адвокатът на лекарката.

Според така внесеното обвинения Стоянов може да получи от 1 до 5 години затвор. Престъплението му се утежнява от факта, че пострадалата е медицинско лице. Ако обвинението бе за средна телесна повреда, то тогава максималното наказание за нападение над длъжностно лице е 10 години.

Наказателният кодекс квалифицира като средна по тежест телесната повреда, когато има: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

За лека телесна повреда се приема причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови