Семействата на разменените бебета искат обезщетение от 600 000 лв.

Парите за неимуществени вреди не са само за родителите, но и за техни близки

OFFNews 16 януари 2023 в 19:49 4137 0

бебета

Снимка Pixabay

Сагата с разменените бебета.

Семействата на разменените в столичната болница "Шейново" бебета претендират обезщетение от общо 600 000 лв., съобщиха адвокатите им пред бТВ. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

Сумата от 300 000 лв., за която настоява всяко семейство, е за причинени неимуществени вреди и според адвокатите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг. След като внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет, който е принципал на болничното заведение. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка.

Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в "Шейново" са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат разменени повторно.

"Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лв. би била справедлива в този вариант", коментира адвокат Стоян Стойков.

"В момента се изготвя едно споразумение - предложение до болницата и до общинския съвет. Предлагаме да бъде заплатена сума, която да обезщети претърпените вреди", допълни и адвокат Тодор Мангъров.

Едната от майките – Севда Михайлова, иска част от парите да отидат при нейни близки. Защитникът й обясни, че за Михайлова са предвидени 200 000 лв., а остатъкът да бъде разделен по равно между майка ѝ и дъщеря ѝ.

Според родителите на другото бебе обезщетението трябва да е не само за тях, но и голямата му сестричка, която ходи на детска градина, и дядо му.

От болница "Шейното" са заявили пред бТВ, че ще коментират претенциите към лечебното заведение, след като бъдат внесени официално при тях. Засега Столичната община също запазва мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови