Сезираха новия антикорупционен орган за Сидеров - не декларирал фирма на свое име

OFFNews 08 февруари 2018 в 10:31 18472 4

Сезираха новия антикорупционен орган за Сидеров - не декларирал фирма на свое име

Антикорупционният фонд сезира новия антикорупционен орган за недекларирани от депутата и лидер на "Атака" Волен Николов Сидеров, съобщиха от фонда.

Става въпрос за нововъзникнали обстоятелства, които не са отразени от Сидеров в декларациите за конфликт на интереси.

От фонда обясняват, че той е регистрирал търговско дружество през октомври 2017 година, като не е спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Ако бъде потвърдено от комисията, нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева, както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, уточняват от фонда и излагат фактите, с които разполагат: 

На 3 октомври 2017г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД с ЕИК 204796970. Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности. 

При извършена проверка в публичните регистри беше установено също, че последната подадена декларация от народния представител е с дата 28 април 2017 година. “Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна”, се казва в изготвения от правния център на Антикорупционния фонд сигнал. 

Според юристите на фонда към настоящия момент със своето бездействие Волен Сидеров продължава да осъществява състава на административно нарушение. 

В края на миналата година от пресцентъра на партия "Атака" съобщиха, че Сидеров е открил своя собствена галерия заедно съдружника си и приятел Светлин Гугов

Галерията е наречена "Стил" се намира на адрес ул. "Граф Игнатиев" 31. Изложените картини в нея ще са под надслов „Художници без граници”, а идеята на Сидеров е на обществеността да се покажат творби на български класици модернисти от световна величина, се уточнява в съобщението. Сред тях са Жорж Папазов, Жул Паскин, Борис Георгиев, Христо Явашев, Иван Милев и Сирак Скитник.

В изложбата са включени и картини от личната колекция на Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови