Шеф в земеделието отива на съд - отказал да провери незаконна дейност на баща си

OFFNews 29 май 2017 в 11:51 5510 1

Началник в земеделието отива на съд - отказал да провери незаконна дейност на баща си

Бившият директор на Областната дирекция "Земеделие" в Добрич ще бъде изправен пред съда за това, че отказал да извърши проверки за незаконна дейност от фирма на неговия баща.

32-годишният Стелиян Митев е заемал поста от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., а понастоящем е директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерството на земеделието, храните и горите. Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП го обвинява в това, че с цел да набави облага за търговските дружества „Митев“ ЕООД - Добрич, собственост на баща му Димитър Митев, и на „Макситур - Бряг на изгрева“ – АД във Варна, не изпълнил служебните си задължения – престъпление по член по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Според прокуратурата като директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич Митев не е сезирал кмета на община Балчик за това, че в държавен имот в землището на с. Кранево има преместваеми обекти, които са поставени там без съответните разрешения. Изпращаните от него проверки били фиктивни и съставени от доверени лица, които пропускали да опишат намиращите се в държавния имот незаконни сгради, поставени от фирмата на бащата.  

Подсъдимият Стелиян Митев като длъжностно лице не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон от 2010 г. до 2013 г., когато имотът се е ползвал най-интензивно.

Престъплението предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Според установените до момента обстоятелства между концесионера на плажната ивица „Кранево-север“ „Макситур - Бряг на изгрева“ АД на Венцислав Антонов и едноличното дружество „Митев“ ЕООД в Добрич, с управител Димитър Митев, баща на подсъдимия Стелиян Митев, на 7 ноември 2011 г. бил сключен договор.

Концесионерът възложил на подизпълнителя стопанисването, санитарно-хигиенното и медицинското обслужване на плажна ивица за шест години срещу 10 000 лева. На базата на договора Димитър Митев започнал да ползва обектите, които били построени от „Макситур - Бряг на изгрева“ АД на територията на плаж „Кранево север“. 

Към този период на плажната ивица „Кранево-север“ имало няколко заведения - „Бир хаус“, кафе-аперитив „Палма“, дискотека „Империал“, докато в имота от държавния поземлен фонд освен двуетажен хотел с издадена още през 2006 г. заповед за премахване, работели два ресторанта - „Винарна“ и „Пробитата лодка“. За търговски цели съществували и други постройки, построени още в периода 1994 -1999 г. , които следвало да бъдат премахнати по реда на Закона за устройство на територията.

От 7 ноември 2007 г. до ноември 2013 г. бащата на подсъдимия Стелиян Митев не само използвал за търговски цели заварените обекти, но и противозаконно изградил в същия имот кухненски блок, чието предназначение било да обслужва намиращото се на плажната ивица питейно заведение „Бир хаус“. Митев-баща поставил противозаконно в имота 10 дървени бунгала, метални фургони и конструкции. Преместваемите обекти били електрифицирани и водоснабдени и се ползвали за спане и търговия.

В началото на 2013 г. подизпълнителят Димитър Митев дори заградил с бариера входа към имота с цел да се събира такса от летуващите на плаж „Кранево-север“ и от посетители, паркирали каравани в държавния имот. Преграждането на държавния земеделски имот възпрепятствало свободния достъп до плажната ивица на плаж „Кранево-север“, въпреки задължението на концесионера да не събира под каквато и да е форма пари за вход.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от състав на Добричкия окръжен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

29.05 2017 в 14:36

"Спукайте ми гъзъ..."

ха-ха-хахххх!
Какви са тези ексхибиционисти по никое време във форума бе?!
Това в графата адам търси адам ли трябва да бъде?